Bolonez Soslu Makarna

Bolonez Soslu Linguine
Sen kalk buralardan İtalya'ya taaa Bologna'ya git bir bolonez soslu makarna yiyemeden geri dön! Gerçi hayatımda yediğim en güzel yemekleri Bologna'da yemiş olabilirim. Bir yer vardı, şimdi gitsem elimle koymuş gibi bulurum ama ismini hatırlamıyorum, bizim çılgın gezgin Manpower grubumuzla gittiğimiz bir yerdi. Tavsiye üstüne gitmiştik:) Tatbak tarzı bir yer, eski, bilindik, modern falan değil, ama herşey çok çok lezizdi..Fakat tipik Türk olarak; Bologna'da Bolonez'i keşfedecektik ama tam istediğimiz gibi bir Bolonez bulamadık. İyisi mi ben üşenmeden şu Bolonez işine bir girişeyim dedim.

İşte tarifi:

3-4 büyük havucu rendele. Büyük bir tavayaa önce riviera zeytinyağını ekle, yağı kızdır, bir kaç diş sarımsak, sonra rendelenmiş havucu ekle. Sonrada 400-500 gr kıymayı (benim tercihim dana+kuzu karışık) ekle, iyice öldür. Ayyy ne kadar negatif oldu, onu kızdır bunu öldür! Yani anla işte, iyice pişsin :) Kıyma çiğ kalmasın o yüzden biraz tencerenin ağzını kapayıp kısık ateşte  pişir. Ardında; 1/2 şişe domates püresi veya 1 kaşık kadar bolca püre! Salça tadı bozar, alaturka olur o yüzden domates püresi lazım! Vee N style olması için; biberiye ki ete çok yakışır, bir tutam fesleğen ve en önemlisi 1 veya 2 yaprak defne yaprağı ekle. Karıştır. Ağzı kapalı tencerede 20-30 dk kadar pişsin. Hatta biraz ılık su ekle ki, dibi yanmasın, sosu sulu olsun. ama resimdeki gibi olması için suyu abartmamak lazım! Atşeten indirmeye yakın bir kaşık tereyağı, tuz ve karabiber ekle. Diğer tarafta haşlanan özellikle tercihim Barilla Marka spagetti, linguine veya taglietelle ( yani uzun ince makarnalar) hazır olsun. Bunun için de; kaynar suya zeytinyağı ve tuz ekleyip ardından makarnayı ekle. Al dente olması için 8-10 dk yeterli. Suyunu süzdükten sonra hatta bence büyük sos tavasının içine makarnayı ekle. Genellikle anneler sosu makarnaya ekler, ama artık biz böyle yapmayalım, en güzel tat sos tavasında kalıyor.Tabi makarna ile sos aşk yapmadan önce aradan defne yaprağını çıkarmış ol, bilmem söylememe gerek var mı? Servis yaparken üzerine mutlaka toz parmesan rendele..
 
Aşağıda o restaurant'ın resmi ve bizimkiler:)))
 

 



Yorumlar

Popüler Yayınlar